Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się między innymi w [...]
Niektórzy ludzie przypominają sobie o zgromadzonej tkance tłuszczowej 1-2 miesiące przed wakacjami, inni rozpoczynają walkę w styczniu. Najwięksi desperaci pytają na forach dyskusyjnych, czy da się „zrobić formę” przez miesiąc. Spotyka się również osoby, które chcą się pochwalić przed rodziną świetną sytuacją, nierzadko widać ogłoszenia dotyczące [...]
[...] Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku godzin po treningu, ale to nie znaczy, że [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] one na utrzymanie odpowiedniego funkcjonowania jelit, układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Zmniejsz stan zapalny w ustroju. Ograniczenie podaży kwasów z grupy omega-6 (np. olej słonecznikowy), a większa podaż kwasów omega-3 (ryby, suplementy diety, orzechy włoskie) sprzyja obniżeniu stanu zapalnego i pośrednio ryzyka [...]
[...] wpływ na glikemię i tuczenie człowieka. Z kolei tańsze źródła tłuszczów będą bardziej sprzyjać kancerogenezie i zmianom miażdżycowym, przez zaburzenie proporcji kwasów omega-9/omega-6 i omega-3, co sprzyja rozwojowi stanu zapalnego. Powszechnie uważa się, że 3500 kcal jest równoważne 0,45 kg (1 funta) tłuszczu, a zmiana bilansu [...]
[...] badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy), 0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy), pomijalne ilości kwasów omega-3 (kwas α-linolenowy ~0,28 g). Olej [...]
[...] i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy [...]
[...] wcześniej ugotowany ryż czy makaron. Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy z [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są [...]